drupsteen en verwonderen

Als presentator schrijf ik doorlopend teksten, meestal om in een uitzending voor te lezen. Daarnaast maak ik artikelen en columns. De komende tijd zal ik vooral schrijven over mijn grote passie: wijn!

           Columns die ik schreef voor...                     Columns die ik schreef voor...

                  NCRVGids                                   CasaLuna

 

Met deze tekst voor een wijnblog, won ik de schrijfwedstrijd van de Wijnacademie:

 

Zou je het proeven als een wijnmaker ter stimulatie van zijn stokken uitsluitend mest op het land gooit van vrij bewegende en daardoor vermoedelijk gelukkige runderen? Mij kan het aroma van koeienflatsen niet zo bekoren, maar ik denk toch dat het werkt. Het is nooit bewezen en ik heb ook nimmer aan een blinde wijnproeverij meegedaan waarbij het de bedoeling was de verschillende bemestingstechnieken van elkaar te onderscheiden, maar liefde, zorg en vindingrijkheid betalen zich altijd uit. Ook en misschien wel juist in de wijngaard.

Wellicht is het succes van het Zuid-Afrikaanse wijnhuis Groot Parys van de Nederlanders Eric Verhaak en Mariette Ras vooral te verklaren door hun mestbeleid. Want succés hebben zij met hun wijn van oude Chenin Blancstokken, die ze bewerken op een klein deel van hun veel grotere estate aan de rand van Paarl. Dit perceel behoort volgens de wijnuniversiteit van Stellenbosch tot de beste vijf procent van Zuid-Afrika en mag door de beperkte afmetingen een single vineyard worden genoemd.

Het kan dus ook zijn dat het succes van de Chenin Blanc van Groot Parys te verklaren is door dit unieke stukje land vol grote keien. Of door de bio-dynamische wijzen waarop de gaard bewerkt en de wijn gemaakt wordt. De al genoemde en geroemde koeienpoep heeft daar natuurlijk mee te maken, maar het biologisch keurmerk van Groot Parys heeft veel meer om het lijf. Zo houden Verhaak en consorten bij allerlei werkzaamheden rekening met de stand van de maan en de sterren, gebruiken ze geen chemicaliën, planten ze ieder jaar een nieuw dekgewas in en brengen ze alles bij elkaar veel meer tijd door in de wijngaard dan collega’s die op een minder natuurvriendelijke manier te werk gaan. Dat proef je dan ook.

Groot Parys maakt twee verschillende Chenin Blancs, de ene mag niet, de andere mag wél lekker uitrusten in een eikenhouten vaatje. Dat maakt de tweede wijn wat voller, romiger en rijker, maar …. inderdaad ook iets duurder. De wijn die niet op hout komt te liggen, is lekker fris en heeft aroma’s van meloen, peer, appel, citrus en voor wie het ruiken wil of kan ook nog een beetje abrikoos.

Beide versies van de Chenin Blanc van Groot Parys zijn de moeite van het proeven zeker waard. Het zou natuurlijk het leukst zijn om dat op het wijngoed van Erik en Mariëtte zelf te doen. Deze trotse landgenoten zouden u dan met het allergrootste genoegen een rondleiding geven over hun land, door hun kelders, door hun dróóm. Want dat is het en zo wordt de wijn ook genoemd: Die tweede droom. Erik Verhaak is met een aardige som geld vertrokken bij zijn laatste werkgever en heeft met dat kleine fortuin zijn droom waargemaakt. Het gebeurt natuurlijk wel vaker dat mensen, ook uit Nederland, hun geld steken in een romantisch wijndomein en daar vol verwachting hun toekomst op bouwen. Helaas leidt dat vaak tot een grote teleurstelling en het verlies van vele euro’s en illusies. In dit geval loopt het anders af.

Dat weet ik omdat ik beschik over een persoonlijk wijnorakel en dat is ….. de neus van mijn vierjarige dochter. Zoals sommige mensen aan de hand van de vacht van hun kat of de jeuk in hun kleine teen het weer voorspellen, vertelt het reukorgaan van mijn dochter mij of een wijn het gaat maken. Toen de Chenin Blancs van Groot Parys werden geschonken, blééf ze maar terugkomen, stak ze steeds opnieuw haar neus in het glas en juichte ze dat het zo lekker rook. Deze wijn heeft een gouden toekomst. Mijn dochter heeft er nog nooit naast gezeten.

 

Mocht u voorlopig niet in de gelegenheid zijn de wijn van Groot Parys ter plaatse te proeven dan kunt u flessen bestellen via winematters.nl